Recept - Bounty

Nu bjuder jag på Bounty. =) Och det är världens enklaste recept!


1 påse kokosimage231
3 dl florsocker
4 msk smält smör
4 msk grädde (ovispad ofc)


Senare kommer du även behöva
1 kaka ljus blockchoklad.


Men först, ta de fyra förstnämda ingredienserna och blanda dem samman i en bunke. Jag brukar göra det med händerna eftersom jag inte tror att vispar fixar detta, så det är nog bäst att göra så...:) Sen rullar man bollar av kladdet, ställer dem på ett fat och in i frysen. Vet inte riktigt hur länge de ska vara där, men en halvtimma borde räcka. :)

Sen ska man smälta blockchokladen! Igår la jag ner kakan i en porslinsskål och in i micron, det funkade perfekt! Men man måste passa tiden annars bränns det och luktar blä. :| Sen är det bara att rulla de vita bollarna i chokladen! Och ställa dem på fatet igen. Nu kommer bollarna reagera på den varma chokladen, så det kommer sippra ut lite "spottliknande" vätska... men det är ingenting att vara rädd för! =) Just ignore it. In i frysen igen, behövs inte så länge, kanske en kvart eller nåt. Sen är det bara att äta! =)Varsågod, smaklig candy! :D

Repotaget

Lördag 7 April 2007    09:50

image224
Foto: PRIVAT
Kompisarna som alltid höll ihop. André Nyström till vänster, Mattias Warg i mitten och Anton Nilsson till höger.

André förlorade sin bäste kompis
 
 
 
SKELLEFTEÅ
När man är ung kan döden kännas väldigt avlägsen.
Livet har precis börjat och ingenting kan komma i vägen.
Men man bör aldrig ta livet för givet.
Olyckan kan komma till oss alla.
Och hur handskas man med detta om man är den som blir kvar?
 
 image225
Foto: HANNAJONSSONLÖVBOM
Efter olyckan vet André Nyström hur sköra vi människor faktiskt är.
 image226
Charlotte Bergstén vid datorerna på Anderstorpsskolan där elevernas sorg över den omkomne eleven strömmat in på Apberget.

NU har träffat André Nyström som går trean på fordonsprogrammet på Anderstorp i Skellefteå. För två månader sedan förlorade han sin bästa vän och klasskompis, Mattias Warg, i en bilolycka.
Saknaden och sorgen är stor bland nära och kära.
Även på skolan blev stämningen nedstämd och tung.
Det kändes tystare och lugnare i korridorerna. Vad var det som hade hänt? Var det någon man kände? Frågorna var många och oron stor hos många. Dödsrunorna i tidningen tillhör de äldre. Men plötsligt var det någon i ens egen ålder som gått bort. Någon man visste vem det var.
Någon man kanske sett nästan varje dag.

André berättar om dagen då det hände.
-Vi var först i verkstaden då han for iväg för att hämta en bil i Ursviken. Vi brukade alltid ha ständig sms-kontakt men så slutade han att svara. Jag tänkte att han bara hade lagt undan telefonen en stund men det gick en och en halv timme utan svar.

En klasskompis till André hade sett något om en krock i Ursviken. Det var en vit Opel Kadett, precis som den bil deras klasskompis skulle hämta.
-Vi tänkte att det var ett olustigt sammanträffande. Men så kallades alla lärare till ett krismöte i aulan och lite senare samlade rektorn alla fordonsklasser till verkstaden.

Det var en väldigt tung nyhet för eleverna. Det kom in präster och kuratorer i verkstaden som man kunde prata med. Själv gick André till Blå salen på skolan där det var ordnat så att man fick komma och prata ut om hur man kände.
Där satt han ned och pratade med alla vänner och Mattias flickvän, Marica.

Senare satte också fordonsrektorn fram ett bord med ljus, en bild på Mattias och en bok där man fick skriva ned sina tankar.
-Det kändes bra. Många skrev i boken. Det är fler som bryr sig än man tror. Även folk som inte kände honom, påpekar André.

På Apberget pratades det också väldigt mycket och tyvärr är det också där många rykten startas. Historien gick från mun till mun och snart fanns det tre, fyra versioner av vad som hade hänt.
-Det är många som tror att han tog självmord. Men jag har aldrig träffat en mer livsglad person, det är det sista han skulle ha gjort. Det är så tråkigt när folk säger sådant, det skär i en att höra. Vi brukade sitta och skoja om hur det skulle bli att sitta på hemmet tillsammans. Nu vet jag att det gäller att leva medan man har chansen.

På skolan har han märkt att elever kollar. Folk varken frågar eller pratar med honom om vad som har hänt.
Men André tycker att det känns bra för att det känns som om många bryr sig.
I verkstaden märks stora förändringar. Ingen hoppar längre runt och tjoar utan det är tystare nu. André tycker också att de har blivit mer rädda om varandra. Han säger att man nu insett hur sköra människor faktiskt är.

Under de första veckorna efter olyckan var det svårt att hålla humöret uppe. André satt hellre inne på sitt rum och tänkte. De närmaste fick komma upp på bårhuset och se Mattias.
Det var inte alls hemskt att se sin bäste vän död, för André kändes det mycket bättre efteråt.
-Då visste man i alla fall var han var och att han var hel. Han såg mest fridfull ut där han låg. Efter svepningen kände jag mig upplyft inombords.
- Fast det kanske inte borde det, så kändes det lättare.

Bearbetandet av sorgen har i efterhand gått bättre än André trott. Både för honom själv, vänner, lärare och familj.
Han beskriver hur han hade tänkt sig att allt skulle vara grått i flera år framöver.
-Man ska passa på att sörja så att tårarna snabbt kan ta slut. Då blir det lättare att börja leva som tidigare, så nära som det går.
Men det blir så klart aldrig som förr.

André håller fortfarande god kontakt med Mattias familj. Han umgås mycket med hans lillebror och han berättar hur ruskigt lika de är.
Men man kan förstås aldrig byta ut den ene mot den andre.

image227Hanna Jonsson Lövbom


Mattias Warg

Idag är det ett år sedan du togs ifrån oss. Jag trodde att jag hade accepterat det och nästan kommit över det. Visste vad som väntade när jag bläddrade i Norran i morse, men när jag väl slog upp sidan med "till minne av" strömmade tårarna och jag skakade. Det hans pappa hade skrivit fick en verkligen att se Mattias igen. "Dina tre steg i trappan", vad det kändes. Det var verkligen du. Varför, varför, varför?

Jag har så mycket jag skulle vilja berätta om dagen då allt hände. Men när jag tänker tillbaks på det mår jag bara illa, och alla känslor jag kände då dyker upp igen. Känslan av att få beskedet om att det var han. "Varför ljuger de?" Klart det inte är han. Känslan man får av att hänvisas till ett mörkt rum där ens bror sitter och storgråter, det var då jag fick det bekräftat. Det här hände och det var verklighet.

Sedan var det ju ett helvete att försöka berätta för sina föräldrar. Hur skulle man få fram det utan att chockera dem? Det gick ju inte. Vi alla satt och grät vid köksbordet.

En stor mardröm. Hur min bror överlevde den närmsta veckan är fortförande för mig en gåta. Jag hade aldrig tidigare sett honom så.

Jag - som de flesta andra - minns dig som en kille vars energi aldrig tog slut, och du hade alltid nära till ett leende. Kommer ihåg de torsdagsmorgnar då jag och Robert hade sovmorgon till halv 2, och alltid när vi kom upp då satt du där i köket med André och Anton, drack kaffe och skrattade. Du var alltid lika förvånad över att vi inte var i skolan ännu... och erbjöd ofta skjuts för att vi inte skulle bli sena. =)

Du, Anton och André satt verkligen ihop. Den dagen André rullade in med bilen på vår infart efter sin uppkörning var du snabbast ut ur bilen och skuttade uppför bron, slängde upp dörren och utbrast: "VI HAR TAGIT KÖRKORT!!!" Haha, dock fick du ju vänta lite längre...

Kollar på videoklipp med dig här på datorn. Kan inte låta bli att skratta, dina typiska gester och tvärtjut. =) Lilla wargen.


Vi saknar dig och hoppas fortförande på att det kommer en tid då vi får ses igen!


      
Och så låten han alltid skulle sjunga. =)
RSS 2.0